Międzynarodowe Kuchenne Rewolucje
W piątek, 14 marca, zapraszamy na degustację specjałów kuchni chińskiej, hiszpańskiej, niemieckiej, portugalskiej, tureckiej, włoskiej i polskiej. Dania, w ramach konkursu NYSA’S TOP CHEF COMPETITION FOR INTERNATIONAL STUDENTS, przygotowywać będą uczestnicy Kursu Intensywnego ConsArch 3, który aktualnie odbywa się w PWSZ w Nysie. Degustacja dań połączona z prezentacją krajów, których przedstawiciele uczestniczą w Kursie odbędzie się w Diecezjalnym Domu Formacyjnym w Nysie (ul. E. Gierczak 2) w godz. 18:00-20:00.
NYSA’S TOP CHEF COMPETITION to kulinarny konkurs organizowany po raz trzeci przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Nysie w ramach odbywającego się Kursu Intensywnego ConsArch.
Zasady konkursu:
- w konkursie biorą udział przedstawiciele 7 grup narodowościowych z: Chin, Hiszpanii, Niemiec, Polski, Portugalii, Turcji i Włoch;
- 2 osoby z każdej grupy zostaną wydelegowane do przygotowania: tradycyjnego, typowego dla danej kuchni dania głównego lub deseru – w czasie 2 godzin (czas mierzony bardzo dokładnie);
- pozostali członkowie grup w tym czasie przygotowują stół, na którym zostaną zaprezentowane potrawy (zgodnie z tradycją danego kraju);
- 5 osobowa komisja ocenia potrawy pod kątem: smaku, estetyki podania potrawy, i przygotowania stołu.
Wygrana grupa otrzymuje tytuł NYSA’S TOP CHEF + nagrody!
Organizatorzy konkursu serdecznie zapraszają do Diecezjalnego Domu Formacyjnego w Nysie na prezentacje krajów uczestniczących w konkursie oraz degustacje potraw!
Z pewnością będzie smacznie, kolorowo i międzynarodowo!
Bartosz Bukała
rzecznik prasowy uczelni
Opublikowano: 11-03-2014
