Kuchenna rewolucja w PWSZ w Nysie
Smacznie, kolorowo i międzynarodowo - tak było podczas Top Chef Competiton – już trzeciego takiego kulinarnego wieczoru zorganizowanego przez PWSZ w Nysie w Diecezjalnym Domu Formacyjnym w miniony piątek w ramach odbywającego się w Nysie Kursu Intensywnego ConsArch.
Przedstawiciele siedmiu narodowości: Chin, Hiszpanii, Portugalii, Niemiec, Polski, Turcji i Włoch, kilka koszy różnorodnych produktów i 14 osób gotujących swoje narodowe potrawy w jednej kuchni o tym samym czasie, czyli totalna kuchenna rewolucja miała miejsce w piątek 14.03.2014 w kuchni Diecezjalnego Domu Formacyjnego w Nysie. Siły były wielkie, a zaangażowanie i serce wkładane przez studentów w przygotowanie potraw jeszcze większe. Nie mogło się nie udać, mimo, że różnorodność serwowanych potraw była bardzo duża. Uszka mieszały się z barszczem i pierogami ze szpinakiem, a niemiecki krem czekoladowy, czy włoska pasta, z tureckimi migdałowymi ciasteczkami oraz chińską potrawką z kurczaka. A wszystko po to, aby umożliwić mieszkańcom Nysy poznanie smaków z Europy bez konieczności wyjazdu z kraju.
Nie bez znaczenia był fakt, że gotujące grupy brały udział w konkursie na najlepiej przygotowane specjały. Wszyscy dzielnie walczyli, pożyczając od siebie produkty, czy sprzęt kuchenny, a w międzyczasie dodając sobie otuchy w sześciu różnych językach. Efekt przeszedł oczekiwania zarówno komisji, uczestników, gości, jak i samych organizatorów - 6 wspaniałych dań głównych i niemalże tyle samo pysznych i wyszukanych deserów podanych w ciekawy i oryginalny sposób, przygotowanych w zaledwie dwie godzinny przy maksymalnej integracji wszystkich kucharzy. Komisja, miała więc nie lada problem aby wybrać Top Chef grupę. Udało się jednak - zwycięzcami zostali Hiszpanie, którzy zaserwowali uczestnikom pyszną paellę z owocami morza wraz z tradycyjną sangrią. Tuż za nimi uplasowały się grupa z Włoch, która również przeniosła nas w słoneczny klimat krajów śródziemnomorskich.
Dagmara Bojda
Biuro Współpracy Międzynarodowej
Opublikowano: 15-03-2014
















